Trdota vode je naravna lastnost pitne vode, ki jo povzročajo raztopljene mineralne snovi. Vodi dajejo okus predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat, ki jih voda raztaplja na poti do vodnih zajetij.
Kalcijev karbonat CaCO3 je v vodi slabo topen in se v obliki usedline izloči iz vode, MgCO3 pa je topljiv in počasi hidrolizira. V odvisnosti od koncentracije teh soli so vode bolj ali manj trde.
Trdota vode se lahko nekoliko spreminja, vendar uporabniki tega ne zaznamo. Znak, da je voda trda, prepoznamo po tem, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, zato je poraba mila, gelov za tuširanje, šamponov in detergentov večja. Trda voda povzroča tudi, da pri kuhanju ostane na stenah ali na dnu posode bela obroba. Temu pravimo tudi vodni kamen, ki se pojavi zaradi izločenega apnenca. Obloge apnenca povzročajo nalaganje vodnega kamna v ceveh, armaturah, wc školjkah, umivalnikih, električnih grelnikih, saj se stroški za ogrevanje vode povečujejo, pa tudi življenjska doba grelnikov je krajša.
Enota, ki se najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (1°dH = 10 mg kalcijevega oksida na liter).
Lestvica trdote vode:
- do 7 °dH: mehka voda
- od 7 do 15 °dH: srednje trda voda
- od 15 do 21 °dH: trda voda
- nad 21 °dH: zelo trda voda
Preverite, zakaj je trda voda problematična.
VEČ IZDELKOV
Kanalizacija in odvodnjavanje
Projektiranje, prodaja, izvedba in vzdrževanje vodovodnih, kanalizacijskih in merilno – regulacijskih sistemov s 24-urno tehnično podporo.