Kalcijev karbonat CaCO3 je v vodi slabo topen in se v obliki usedline izloči iz vode, MgCO3 pa je topljiv in počasi hidrolizira. V odvisnosti od koncentracije teh soli so vode bolj ali manj trde.
Trdota vode se lahko nekoliko spreminja, vendar uporabniki tega ne zaznamo. Znak, da je voda trda, prepoznamo po tem, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, zato je poraba mila, gelov za tuširanje, šamponov in detergentov večja. Trda voda povzroča tudi, da pri kuhanju ostane na stenah ali na dnu posode bela obroba. Temu pravimo tudi vodni kamen, ki se pojavi zaradi izločenega apnenca. Obloge vodnega kamna v ceveh, armaturah, WC školjkah, umivalnikih in električnih grelnikih višajo stroške za ogrevanje, pa tudi življenjska doba naprav je posledično krajša.
Enota, ki se najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (1°dH = 10 mg kalcijevega oksida na liter).
Lestvica trdote vode:
- do 7 °dH: mehka voda
- od 7 do 15 °dH: srednje trda voda
- od 15 do 21 °dH: trda voda
- nad 21 °dH: zelo trda voda
Preverite, zakaj je trda voda problematična.
VEČ IZDELKOV
Kanalizacija in odvodnjavanje
Projektiranje, prodaja, izvedba in vzdrževanje vodovodnih, kanalizacijskih in merilno – regulacijskih sistemov s 24-urno tehnično podporo.