Kaj je trdota vode?

Kaj je trdota vode?

Trdota vode je naravna lastnost pitne vode, ki jo povzročajo raztopljene mineralne snovi. Vodi dajejo okus predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat, ki jih voda raztaplja na pot...
Learn more Contact us

Need help finding products?

Find the right products or platforms for your project and build a solution that can be executed in real time.

PDF icon Read more
Need help finding products?

Trdota vode je naravna lastnost pitne vode, ki jo povzročajo raztopljene mineralne snovi. Vodi dajejo okus predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat, ki jih voda raztaplja na poti do vodnih zajetij.

Kalcijev karbonat CaCO3 je v vodi slabo topen in se v obliki usedline izloči iz vode, MgCO3 pa je topljiv in počasi hidrolizira. V odvisnosti od koncentracije teh soli so vode bolj ali manj trde.

Trdota vode se lahko nekoliko spreminja, vendar uporabniki tega ne zaznamo. Znak, da je voda trda, prepoznamo po tem, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, zato je poraba mila, gelov za tuširanje, šamponov in detergentov večja. Trda voda povzroča tudi, da pri kuhanju ostane na stenah ali na dnu posode bela obroba. Temu pravimo tudi vodni kamen, ki se pojavi zaradi izločenega apnenca. Obloge vodnega kamna v ceveh, armaturah, WC školjkah, umivalnikih in električnih grelnikih višajo stroške za ogrevanje, pa tudi življenjska doba naprav je posledično krajša.

Enota, ki se najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (1°dH = 10 mg kalcijevega oksida na liter).

Lestvica trdote vode:

  • do 7 °dH: mehka voda
  • od 7 do 15 °dH: srednje trda voda
  • od 15 do 21 °dH: trda voda
  • nad 21 °dH: zelo trda voda

Preverite, zakaj je trda voda problematična.

MORE PRODUCTS

Sewerage and water discharge

Sewerage and water discharge

Our range of activities include: technical design, distribution, installation, and maintenance of water-supply, sewage, and measuring/control systems with a 24-h technical support.

Read more
Sewerage and water discharge

Contact us

CMC GROUP d.o.o. places particular emphasis on the security of your personal information. More details regarding the use and processing of your personal information can be found in the Privacy Policy.
Got it!
Back to the top