Princip kemijskega delovanja naprave za mehčanje vode

Princip kemijskega delovanja naprave za mehčanje vode

Kemijsko delovanje naprave temelji na lastnostih ionske izmenjave, ki poteka v ionski smoli. Te lastnosti izvirajo iz aktivnih skupin, ki imajo proste valenčne vezi, ki so vgrajene v nevtralni polistirenski substrat. Te spojine imajo relati...
Preberi več Stopi v stik

Potrebujete pomoč pri iskanju izdelkov?

Poiščite prave izdelke ali platforme za svoj projekt in sestavite rešitev, ki jo bo mogoče izpeljati v realnem času.

PDF icon Preberi več
Potrebujete pomoč pri iskanju izdelkov?

Kemijsko delovanje naprave temelji na lastnostih ionske izmenjave, ki poteka v ionski smoli. Te lastnosti izvirajo iz aktivnih skupin, ki imajo proste valenčne vezi, ki so vgrajene v nevtralni polistirenski substrat. Te spojine imajo relativno majhno afiniteto do natrija in relativno veliko afiniteto do kalcija in magnezija. Med delovanjem naprave ionska smola, nabita z natrijem, spreminja kalcijeve in magnezijeve ione vode v natrijeve ione. To je proces mehčanja vode, ki traja tako dolgo, dokler ionska smola vsebuje natrijeve ione.

  • Ca(HC03)2+2Na-R=Ca-R2+2NaHC03
  • Mg(HC03)2+2Na-R=Mg-R2+2NaHC03
  • CaS04+2Na-R=Ca-R2+Na2S04
  • MgS04+2Na-R=Mg-R2+Na2S04
  • CaCl2+2Na-R=Ca-R2+2NaCl
  • MgCh+2Na-R=Mg-R2+2NaCl

Ko postane ionska smola med delovanjem naprave nasičena s kalcijevimi in magnezijevimi ioni, rečemo, da se je "izpraznila". Izpraznjeno smolo moramo regenerirati. Med regeneracijo se kalcijevi in magnezijevi ioni v aktivnih skupinah izmenjajo z natrijevimi. Zaradi različne afinitete lahko proces poteka le, če je na voljo še veliko natrija. V praksi je med regeneracijo skozi ionsko smolo pretok 10-odstotne raztopine NaCl.

Natrij iz raztopine se veže na aktivne skupine smole, kalcij in magnezij, ki se vežeta na kloridne ione, pa se odplakneta z izpiralno vodo v kanalizacijo.

Preverite ponudbo mehčalnih naprav!

VEČ IZDELKOV

Kanalizacija in odvodnjavanje

Kanalizacija in odvodnjavanje

Projektiranje, prodaja, izvedba in vzdrževanje vodovodnih, kanalizacijskih in merilno – regulacijskih sistemov s 24-urno tehnično podporo.

Preberi več
Kanalizacija in odvodnjavanje

Stopi v stik

CMC GROUP d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Zapri
Nazaj na vrh