Jezik:

Projektiranje, prodaja, izvedba in vzdrževanje vodovodnih, kanalizacijskih in merilno – regulacijskih sistemov s 24-urno tehnično podporo.

 
 
 
 
 
 

Kako deluje naprava za mehčanje vode?

Naprava za mehčanje vode deluje na principu ionske izmenjave. Trda voda teče skozi ionsko smolo, v kateri poteka mehčanje vode z ionsko izmenjavo. Naboj ionske smole v napravi veže Ca++ in Mg++ ione, oddaja pa Na+ ione, ki ne tvorijo trdih oblog niti pri višji temperaturi vode. Po pripravi določene količine mehke vode se naboj ionskega izmenjevalca izčrpa in ga je potrebno obnoviti. Regeneracija naboja je samodejna z uporabo zelo čiste raztopine NaCl. Med regeneracijo Na+ ioni iz slanice ponovno vstopajo v ionsko smolo, kalcij in magnezij pa se z izpiranjem odplakneta v kanalizacijo.

Naprava za mehčanje vode je v celoti avtomatizirana in opravi vse procese prečiščevanja in regeneracijo ionske smole. Tako se vzdrževanje skrči le na redne preglede naprave.

V napravo je potrebno redno dodajati tabletirano sol. Napravo lahko napolnite s soljo za več zaporednih regeneracij, saj naprava porabi le toliko soli, kolikor jo potrebuje za eno regeneracijo ionske smole. Ročno doziranje soli za regeneracijo ni potrebno. Potrebno je le redno pregledovanje količine soli in sol po potrebi napolniti.

Krmilni ventil zažene regeneracijo ionske smole ponoči, ko ni pretoka skozi napravo. Med postopkom regeneracije mehčanje vode ni mogoče, naprava pa vseeno omogoča pretok trde vode preko mimovoda v krmilnem ventilu (odvisno od tipa naprave).

Mehčalna naprava zmehča vodo do 0,1 °dH. Da bi dobili pitno vodo trdotne najmanj 5 °dH, je potrebno vodi po končanem mehčanju povečati skupno trdotno. V ta namen je v krmilni ventil vgrajen dodatni mešalni ventil, s katerim lahko prilagajamo trdoto izstopne vode.

Razen kalcija in magnezija je v vodi še veliko drugih elementov. Če voda vsebuje veliko železa in mangana, ti poškodujejo ionsko smolo, v takšnem primeru je potrebna predpriprava vode pred mehčalno napravo.

Za varno obratovanje mora biti pred napravo vgrajen mehanski filter, ki zadrži nečistoče iz vodovodne vode in tako preprečuje zamašitev ali poškodbo krmilnega ventila v napravi.

Oglejte si princip kemijskega delovanja naprave za mehčanje vode.

 
 
 
Če vas zanima več, nas kontaktirajte na tel. 01 759 08 00 ali preko spletnega obrazca.
 
 
 

Iskalnik

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.