Kako deluje naprava za mehčanje vode?

Kako deluje naprava za mehčanje vode?

Naprava za mehčanje vode deluje na principu ionske izmenjave. Trda voda teče skozi ionsko smolo, v kateri poteka mehčanje vode z ionsko izmenjavo. Naboj ionske smole v napravi veže Ca++ in Mg++ ione, oddaja pa Na+ ione, ki ne tvorijo trdih...
Learn more

Need help finding products?

Find the right products or platforms for your project and build a solution that can be executed in real time.

PDF icon Read more
Need help finding products?

Naprava za mehčanje vode deluje na principu ionske izmenjave. Trda voda teče skozi ionsko smolo, v kateri poteka mehčanje vode z ionsko izmenjavo. Naboj ionske smole v napravi veže Ca++ in Mg++ ione, oddaja pa Na+ ione, ki ne tvorijo trdih oblog niti pri višji temperaturi vode. Po pripravi določene količine mehke vode se naboj ionskega izmenjevalca izčrpa in ga je potrebno obnoviti. Regeneracija naboja je samodejna z uporabo zelo čiste raztopine NaCl. Med regeneracijo Na+ ioni iz slanice ponovno vstopajo v ionsko smolo, kalcij in magnezij pa se z izpiranjem odplakneta v kanalizacijo.

Naprava za mehčanje vode je v celoti avtomatizirana in opravi vse procese prečiščevanja in regeneracijo ionske smole. Tako se vzdrževanje skrči le na redne preglede naprave.

V napravo je potrebno redno dodajati tabletirano sol. Napravo lahko napolnite s soljo za več zaporednih regeneracij, saj naprava porabi le toliko soli, kolikor jo potrebuje za eno regeneracijo ionske smole. Ročno doziranje soli za regeneracijo ni potrebno. Potrebno je le redno pregledovanje količine soli in sol po potrebi napolniti.

Krmilni ventil zažene regeneracijo ionske smole ponoči, ko ni pretoka skozi napravo. Med postopkom regeneracije mehčanje vode ni mogoče, naprava pa vseeno omogoča pretok trde vode preko mimovoda v krmilnem ventilu (odvisno od tipa naprave).

Mehčalna naprava zmehča vodo do 0,1 °dH. Da bi dobili pitno vodo trdotne najmanj 5 °dH, je potrebno vodi po končanem mehčanju povečati skupno trdotno. V ta namen je v krmilni ventil vgrajen dodatni mešalni ventil, s katerim lahko prilagajamo trdoto izstopne vode.

Razen kalcija in magnezija je v vodi še veliko drugih elementov. Če voda vsebuje veliko železa in mangana, ti poškodujejo ionsko smolo, v takšnem primeru je potrebna predpriprava vode pred mehčalno napravo.

Za varno obratovanje mora biti pred napravo vgrajen mehanski filter, ki zadrži nečistoče iz vodovodne vode in tako preprečuje zamašitev ali poškodbo krmilnega ventila v napravi.

Oglejte si princip kemijskega delovanja naprave za mehčanje vode.

MORE PRODUCTS

Sewerage and water discharge

Sewerage and water discharge

Our range of activities include: technical design, distribution, installation, and maintenance of water-supply, sewage, and measuring/control systems with a 24-h technical support.

Read more
Sewerage and water discharge
Back to the top