Jezik:

Projektiranje, prodaja, izvedba in vzdrževanje vodovodnih, kanalizacijskih in merilno – regulacijskih sistemov s 24-urno tehnično podporo.

 
 
 
 
 
 

Princip kemijskega delovanja naprave za mehčanje vode

Kemijsko delovanje naprave temelji na lastnostih ionske izmenjave, ki poteka v ionski smoli. Te lastnosti izvirajo iz aktivnih skupin, ki imajo proste valenčne vezi, ki so vgrajene v nevtralni polistirenski substrat. Te spojine imajo relativno majhno afiniteto do natrija in relativno veliko afiniteto do kalcija in magnezija. Med delovanjem naprave ionska smola, nabita z natrijem, spreminja kalcijeve in magnezijeve ione vode v natrijeve ione. To je proces mehčanja vode, ki traja tako dolgo, dokler ionska smola vsebuje natrijeve ione.

  • Ca(HC03)2+2Na-R=Ca-R2+2NaHC03
  • Mg(HC03)2+2Na-R=Mg-R2+2NaHC03
  • CaS04+2Na-R=Ca-R2+Na2S04
  • MgS04+2Na-R=Mg-R2+Na2S04
  • CaCl2+2Na-R=Ca-R2+2NaCl
  • MgCh+2Na-R=Mg-R2+2NaCl

Ko postane ionska smola med delovanjem naprave nasičena s kalcijevimi in magnezijevimi ioni, rečemo, da se je "izpraznila". Izpraznjeno smolo moramo regenerirati. Med regeneracijo se kalcijevi in magnezijevi ioni v aktivnih skupinah izmenjajo z natrijevimi. Zaradi različne afinitete lahko proces poteka le, če je na voljo še veliko natrija. V praksi je med regeneracijo skozi ionsko smolo pretok 10-odstotne raztopine NaCl.

Natrij iz raztopine se veže na aktivne skupine smole, kalcij in magnezij, ki se vežeta na kloridne ione, pa se odplakneta z izpiralno vodo v kanalizacijo.

Preverite ponudbo mehčalnih naprav!

 
 
 
Če vas zanima več, nas kontaktirajte na tel. 01 759 08 00 ali preko spletnega obrazca.
 
 
 

Iskalnik

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.