Princip kemijskega delovanja naprave za mehčanje vode

Princip kemijskega delovanja naprave za mehčanje vode

Kemijsko delovanje naprave temelji na lastnostih ionske izmenjave, ki poteka v ionski smoli. Te lastnosti izvirajo iz aktivnih skupin, ki imajo proste valenčne vezi, ki so vgrajene v nevtralni polistirenski substrat. Te spojine imajo relati...
Learn more Contact us

Need help finding products?

Find the right products or platforms for your project and build a solution that can be executed in real time.

PDF icon Read more
Need help finding products?

Kemijsko delovanje naprave temelji na lastnostih ionske izmenjave, ki poteka v ionski smoli. Te lastnosti izvirajo iz aktivnih skupin, ki imajo proste valenčne vezi, ki so vgrajene v nevtralni polistirenski substrat. Te spojine imajo relativno majhno afiniteto do natrija in relativno veliko afiniteto do kalcija in magnezija. Med delovanjem naprave ionska smola, nabita z natrijem, spreminja kalcijeve in magnezijeve ione vode v natrijeve ione. To je proces mehčanja vode, ki traja tako dolgo, dokler ionska smola vsebuje natrijeve ione.

  • Ca(HC03)2+2Na-R=Ca-R2+2NaHC03
  • Mg(HC03)2+2Na-R=Mg-R2+2NaHC03
  • CaS04+2Na-R=Ca-R2+Na2S04
  • MgS04+2Na-R=Mg-R2+Na2S04
  • CaCl2+2Na-R=Ca-R2+2NaCl
  • MgCh+2Na-R=Mg-R2+2NaCl

Ko postane ionska smola med delovanjem naprave nasičena s kalcijevimi in magnezijevimi ioni, rečemo, da se je "izpraznila". Izpraznjeno smolo moramo regenerirati. Med regeneracijo se kalcijevi in magnezijevi ioni v aktivnih skupinah izmenjajo z natrijevimi. Zaradi različne afinitete lahko proces poteka le, če je na voljo še veliko natrija. V praksi je med regeneracijo skozi ionsko smolo pretok 10-odstotne raztopine NaCl.

Natrij iz raztopine se veže na aktivne skupine smole, kalcij in magnezij, ki se vežeta na kloridne ione, pa se odplakneta z izpiralno vodo v kanalizacijo.

Preverite ponudbo mehčalnih naprav!

MORE PRODUCTS

Sewerage and water discharge

Sewerage and water discharge

Our range of activities include: technical design, distribution, installation, and maintenance of water-supply, sewage, and measuring/control systems with a 24-h technical support.

Read more
Sewerage and water discharge

Contact us

CMC GROUP d.o.o. places particular emphasis on the security of your personal information. More details regarding the use and processing of your personal information can be found in the Privacy Policy.
Got it!
Back to the top