Zakaj je trda voda problematična?

Zakaj je trda voda problematična?

Vsa voda je po izvoru padavinska mehka voda. Deževnica med pronicanjem skozi vrhnje kamninske plasti raztaplja mineralne soli, kot sta kalcij in magnezij. V Sloveniji vsa voda iz vodovoda ali vodnjakov vsebuje te mineralne soli. Tako vodo...
Learn more

Need help finding products?

Find the right products or platforms for your project and build a solution that can be executed in real time.

PDF icon Read more
Need help finding products?

Vsa voda je po izvoru padavinska mehka voda. Deževnica med pronicanjem skozi vrhnje kamninske plasti raztaplja mineralne soli, kot sta kalcij in magnezij.

V Sloveniji vsa voda iz vodovoda ali vodnjakov vsebuje te mineralne soli. Tako vodo imenujemo trda voda, ker v vodovodni napeljavi in napravah povzroča nastanek trdnih oblog vodnega kamna.

Pri uporabi trde vode se učinkovitost grelnih naprav zmanjša, ker obloge vodnega kamna prekrijejo grelne elemente v vodnih grelnikih, pralnih strojih in toplotnih izmenjevalnikih. Sistemi zato porabljajo več energije, stroški njihovega vzdrževanja se povečujejo, življenjska doba pa skrajšuje. Obloge vodnega kamna se vidijo v obliki madežev, ki se pojavijo na pipah, ploščicah v kuhinji, kopalnici in na steklih. Če imate bolj občutljivo kožo, vas po prhanju neprijetno ščemi. Za osebno higieno porabite več mila in gela za prhanje, za čiščenje pa več detergentov, saj se zaradi trde vode manj penijo.

Rešitev za odpravo trde vode je montaža naprave za mehčanje vode. Ta v gospodinjstvu ščiti vodne pipe in sisteme za ogrevanje vode pred oblogami vodnega kamna, zaradi katerih se zmanjša pretok vode in poveča poraba energije. Ščiti naprave in sisteme ter odpravlja potrebo po dragem vzdrževanju in popravilih. Mrežice na vodovodnih pipah ne bodo več obložene, zato bo vodni curek enakomeren. Z uporabo naprave za mehčanje vode boste potrebovali veliko manj sredstev za čiščenje in umivanje. Če boste uporabljali mehko vodo, bosta kava in čaj boljšega okusa, kuhinja, kopalnica in ploščice pa bodo brez oblog vodnega kamna. Pri likanju boste prihranili čas, saj oblačila iz pralnega stroja ne bodo več tako zmečkana. Po pranju avtomobila z mehko vodo bodo lakirane površine sijoče in brez madežev.

Za pitno vodo priporočamo nastavitev izstopne trdote vode med 6 do 8 °dH. Tako bo v pitni vodi ostala optimalna količina kalcija in magnezija.

Namestitev naprave za mehčanje vode bo vaše gospodinjstvo dolgoročno zaščitila pred težavami, ki jih prinaša uporaba trde vode.

Preverite, kako deluje naprava za mehčanje vode.

MORE PRODUCTS

Sewerage and water discharge

Sewerage and water discharge

Our range of activities include: technical design, distribution, installation, and maintenance of water-supply, sewage, and measuring/control systems with a 24-h technical support.

Read more
Sewerage and water discharge
Back to the top