Jezik:

Bistre domisli in odlična izvedba preglednih rešitev so temelj za uresničevanje uspešnih projektov.

 
 
 
 
 
 

Varovanje vodnega vira Mrzlek

Varovanje vodnega vira Mrzlek

16.07.2009

V letu 2009 smo sodelovali v realizaciji pomembnega projekta "Varovanje vodnega vira Mrzlek in oskrba prebivalstva s pitno vodo Trnovsko - Banjške planote, Goriških Brd in Vipavske doline"...

Projekt je povezal Mestno občino Nova Gorica, Občino Brda in Občino Ajdovščina in bil sofinanciran z nepovratnimi sredstvi Kohezijskega sklada Evropske unije. Skupna vrednost omenjene skupine projektov je bila ocenjena na 37,3 milijona evrov. Iz Kohezijskega sklada je višina financiranja znašala 13,6 milijona evrov, preostali znesek v višini 23,7 milijona evrov so pokrili iz državnega in občinskih proračunov. Do sredine 2012, ko se je projekt zaključil, je bila zgrajena čistilna naprava za pitno vodo Hubelj, posodobljeni vodarna in čistilna naprava za pitno vodo Mrzlek, rekonstruiranih ali na novo zgrajenih približno 75 kilometrov cevovodov ter 11,5 kilometra kanalizacijskega sistema.

V okviru projekta nam je bila zaupana tehnološka posodobitev črpališča in vodarne Mrzlek. V tem okviru smo zamenjali obstoječe črpalke s potopnimi nazivne moči 136 kW. Novi cevovodi so spajani s spojkami Victaulic brez varjenja. Spojke Victaulic ne omogočajo le hitrejše montaže ampak tudi enostavnejše vzdrževanje črpalk. Z uporabo sistema "Depend-O-Lok" je bil to prvi takšen projekt Victaulica na evropskih tleh.

Tehnološka posodobitev vodarne je zahtevala tudi posodobitev elektronske regulacije ter nadgradnjo nadzora peščenih filtrov pitne vode preko krmilnikov in nadzornega sistema. V sklopu projekta smo izdelali nove razdelilne el. omare ter skupaj s partnerji namestili sodobno SCADA aplikacijo za novo in staro vodarno MRZLEK.

Na peščenih filtrih nove vodarne smo zamenjali pnevmatske pogone ventilov z elektromotornimi AUMA pogoni. Novi pogoni so manj občutljivi na vlago in zanesljivejši pri obratovanju. Na vodarni smo izvedli montažo sistema za oksidacijo vode z ozonom za dezinfekcijo pitne vode. Nova ozonatorja sta kontejnerske izvedbe. Ozonirano vodo smo s PVC napeljavo speljali v dva dezinfekcijska bazena. Dobavljeno in vgrajeno je bilo šest magnetno induktivnih merilcev (DN 250 do DN 350) pretoka vode proizvajalca ABB za nadzorovanje pretokov in porabe vode.

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 

Aktualno

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.