Jezik:

Bistre domisli in odlična izvedba preglednih rešitev so temelj za uresničevanje uspešnih projektov.

 
 
 
 
 
 

Z avtomatsko filtracijo do izboljšanega sistema hlajenja

Z avtomatsko filtracijo do izboljšanega sistema hlajenja

07.08.2019

Termoelektrarna Toplarna Ljubljana (v nadaljevanju TE-TOL) je eno vodilnih podjetij v Sloveniji za distribucijo toplotne energije v večstanovanjskih objektih. Z daljinskim ogrevanjem podjetje pokriva približno 90 % omrežja v Ljubljani.

Za zagotavljanje zadostne količine toplotne energije, predvsem v zimskem času, ima TE-TOL v svojem sistemu tri kotle. Toplotno energijo (poleg ogrevanja) v obliki pare usmerijo na turbine, ki so povezane z generatorji za proizvodnjo električne energije. Skupna moč kotlov znaša 350 MW za toploto in 124 MW za električno energijo (Trnjak G., Oskrba termoelektrarne toplarne z energenti, Diplomsko delo, 2011).

Za hlajenje turbin in generatorja uporabljajo rečno vodo, ki jo črpajo iz reke Ljubljanice. Na vstopu v hladilni sistem so v preteklosti uporabljali dva velika filtra, ki sta ob deževnih dneh postala nepretočna. Oba filtra so morali čistiti ročno, kar jim je vzelo veliko nepotrebnega časa.

Danes dvostopenjska avtomatska filtracija

Skupaj s strokovno službo TE-TOL smo poiskali ustrezno rešitev. Namestili smo avtomatske filtre proizvajalca AMIAD in tako zagotovili dvostopenjsko filtracijo. Na prvi stopnji filtracije smo uporabili štiri filtre tipa Modular, dimenzije DN200 s filtrnim vložkom 1000 mikronov. Za vse štiri filtre smo postavili avtomatiko, ki krmili delovanje celotnega sistema. Postopek čiščenja enega ali vseh filtrov se sproži samodejno, glede na padec tlaka v filtru (0,5 bara), časovno (timer), ali ročno. Filtri se nikoli ne čistijo vsi hkrati, kar zagotavlja konstanten pretok (360 m3/h) v hladilni sistem turbin in generatorjev. Na drugi stopni filtracije smo uporabili dva filtra tipa SAF 4500 dimenzije DN200 s filtrnim vložkom 300 mikronov. Tudi v tem primeru se postopek čiščenja filtrov začne enako kot na prvi stopnji filtracije. Pretok v času čiščenja filtra ni prekinjen, kar omogoča nemoteno delovanje kotla in generatorja.

Filtracija hladilne vode (podatki o projektu):

Pretok 360 m3/h 
Delovni tlak 1-3 bara
Največji padec tlaka 0,5 bara
I. stopnja filtracije 4 x filter Modular, DN200, 1000 mikronov
II. stopnja filtracije 2 x filter SAF 4500, DN200, 300 mikronov
 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 

Aktualno

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.