Jezik:

Bistre domisli in odlična izvedba preglednih rešitev so temelj za uresničevanje uspešnih projektov.

 
 
 
 
 
 

Zamenjava vodovodov na območju vodohrana Rožnik

Zamenjava vodovodov na območju vodohrana Rožnik

09.05.2019

Oba vodohrana Rožnik se nahajata v gozdu, na zahodni strani Rožnika, nad parkom Tivoli, ob poti, ki vodi mimo Cekinovega gradu na vrh Rožnika. Stari vodohran Rožnik z volumnom 3.030 m3 je začel delovati maja 1890, novi vodohran pa je bil zgrajen v letu 1945 in je prostornine 2.162 m3. Oba objekta sta povezana z vodovodnim omrežjem z dvema cevovodoma - iz smeri Kleč in iz centra Ljubljane.

126 let stare strojne inštalacije, napajalni vodovod in vodovodne armature so bile obnove nujno potrebne. Rekonstrukcija strojnih inštalacij v obeh vodohranih Rožnik je obsegala tako dotočne kot iztočne cevovode znotraj ograjenega območja vodohrana, vodovodne armature in cevne povezave.

V starem vodohranu smo rekonstrukcijo zasnovali tako, da je bilo čim manj posegov v gradbeni del konstrukcije. Na prehodnih stenah smo morali ohraniti obstoječe cevi, katerih notranjost in zunanje vidne dele smo očistili s peskanjem, zaščito pa izvedli z barvo, ki je ustrezna za uporabo v stiku z živili.

V novem vodohranu smo izvrtali nove odprtine v steno debeline 2.000 mm, skozi katere smo vgradili nerjaveče cevi za polnjenje in praznjenje vodohrana.

Vsi na novo vgrajeni cevovodi v obeh vodohranih so izdelani iz nerjavečega materiala INOX AISI 316, pri čemer smo dodatna varjenja izvedli z ekipo lastno usposobljenih delavcev. Polnjenje in praznjenje obeh vodohranov poteka preko PAM Eurostop loput z elektromotornimi pogoni AUMA, ki zagotavljajo nemoteno cirkulacijo vode.

Zaradi starosti vgrajenih litoželeznih cevi in poškodb vodovoda, ki so jih povzročile korenine bližnjih dreves, smo poleg strojnih instalacij v armaturnih celicah zamenjali tudi vodovodne povezave zunaj objektov. Pri tem so se kot najustreznejše izkazale cevi iz nodularne litine PAM Natural. Zaradi velikih pretokov in potreb po majhnih tlačnih izgubah je največji nazivni premer cevovoda DN 500.

Za spremljanje porabe vode smo pred priključitvijo na obstoječ vodovod izdelali vodomerni jašek, kjer z dvema magnetno-induktivnima merilnikoma pretoka ABB WaterMaster spremljamo porabo vode v obeh dovodno-odvodnih cevovodih.

Sočasno z obnovo vodovodnih armatur smo izvedli tudi obnovo obstoječega podesta na vstopu v vodohran.

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 

Aktualno

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.