Jezik:

Bistre domisli in odlična izvedba preglednih rešitev so temelj za uresničevanje uspešnih projektov.

 
 
 
 
 
 

Čistilna naprava za pitno vodo Podslivnica

Čistilna naprava za pitno vodo Podslivnica

24.04.2019

Na podlagi predhodno opravljenih analiz pitne vode smo predvideli izgradnjo nove čistilne naprave s tlačnimi peščenimi filtri kapacitete 13,5 m3/h, ki so se izkazali kot najboljši način čiščenja, ko gre za manj onesnažene površinske vode. Filtracijo smo izboljšali z doziranjem koagulanta na vstopu surove vode pred filtri, z dozirno črpalko Grundfos DDC.

V sistem za pripravo vode smo vključili meritve motnosti na vstopu in izstopu iz čistilne naprave z merilnikom Turbimax proizvajalca Endress+Hauser, na podlagi katerih spremljamo kvaliteto filtracije. Prav tako smo na vstopu surove vode in pred odtokom čiste pitne vode v omrežje Podslivnica in vodohran Mahneti namestili merilca pretoka ABB WaterMaster, na gravitacijskem vodu Podslivnica – Brezje pa v zemljo vkopan merilec pretoka ABB AquaMaster 3, s katerim spremljamo porabo vode in krmilimo doziranje koagulanta ter dezinfekcijskega sredstva v vodovodni sistem.

Pred distribucijo uporabnikom je potrebno vodo dezinficirati, kar smo dosegli z vgradnjo kompaktnega sistema za proizvodnjo klorovega dioksida Oxiperm Pro proizvajalca Grundfos. Sistem Oxiperm Pro proizvaja klorov dioksid z uporabo razredčenih raztopin natrijevega klorita (NaClO2, 7,5 %) in klorovodikove kisline (HCl, 9 %) na mestu vgradnje in je tako tudi najbolj varna rešitev za dezinfekcijo vode po principu kloriranja.

Čista in mikrobiološko neoporečna voda se zbira v dveh poliestrskih rezervoarjih s kapaciteto 20 m3, iz katerih se zagotavlja potrebna voda za povratno pranje filtrov ter oskrbo potrošnikov.

Vse cevovodne povezave v objektu smo izvedli s sistemom hitrih spojk iz nerjavečega jekla proizvajalca Victaulic in se tako izognili dolgotrajni montaži, varjenju in rentgenski kontroli varov.

Za celotno čistilno napravo smo izvedli tudi električne instalacije, krmiljenje tehnološke opreme in vključitev v centralni nadzorni sistem JP Komunala Cerknica. Celovita rešitev in izgradnja sta bili zaključeni aprila 2019.

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 

Aktualno

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.