Jezik:

Bistre domisli in odlična izvedba preglednih rešitev so temelj za uresničevanje uspešnih projektov.

 
 
 
 
 
 

Čiščenje hladilne vode s samočistilnimi filtri

Čiščenje hladilne vode s samočistilnimi filtri

27.11.2019

Termoelektrarna Toplarna Ljubljana (TE-TOL) je največji energetski objekt v Sloveniji, ki v soproizvodnji proizvaja toplotno in električno energijo. Deluje že vse od leta 1966, postopke pridobivanja energije pa ves čas posodablja, s čimer zmanjšuje negativne vplive na okolje.

Z namenom posodobitve procesov, smo v letošnjem letu v TE-TOL-u namestili štiri avtomatske filtre za generator in turbino 3, jih povezali s krmilno omarico, ter dobavili in povezali samočistilna filtra mlinov kotla 3. Uredili smo tudi izvedbo zaščitnih signalov iz omarice v nadzorni sistem vodenja za samočistilni filter generatorja in turbine 3 ter za samočistilni filter mlinov kotla 3.


Samočistilni filter na vstopu hladilne vode v generator, turbino in mline

Hlajenje oljnih hladilcev se je do sedaj izvajalo preko črpalk za povišanje tlaka s hladilno vodo, ki prihaja iz Ljubljanice. V sistemu dovoda hladilne vode so bili vgrajeni mehanski filtri za čiščenje hladilne vode, ki so omogočali čiščenje mehanskih delcev večjih od 5 mm, manjši pa so vstopali v cevni paket generatorja 3 in oljnih hladilcev. V času obratovanja turbine 3 so se v notranjosti cevnega paketa usedali mehanski delci, ki so onemogočali zadostno hlajenje in posledično povečevali temperaturo olja v sistemu turbine. Pri posodobitvi smo poskrbeli za vgradnjo samočistilnega filtra, ki omogoča čiščenje mehanskih delcev do velikosti 1000 mikronov. Na ta način se bodo v TE-TOL-u izognili vsakoletnemu generalnemu čiščenju oljnih hladilcev. Namestili smo štiri avtomatske filtre DN200 (1000 mikronov), ki so opremljeni s čistilnimi ščetkami na elektromotorni pogon in kontrolno omarico za krmiljenje sistema.

Za mline kotla 3 smo zagotovili nemoteno delovanje in čiščenje hladilne vode sekundarnega hladilnega sistema. Hladilna voda za hlajenje olja reduktorja in Voith sklopke ter gredi mlinov se je pred prenovo dovajala direktno iz rezervoarjev sekundarnega hladilnega sistema. Zaradi nečistoč v sistemu so se pojavljale težave z odpiranjem magnetnih ventilov na posameznih mlinih bloka 3. Namestili smo dva avtomatska filtra DN100 (200 mikronov), ki sta opremljena s sesalnimi šobami na elektromotorni pogon in kontrolno omarico za krmiljenje sistema.

Pred izvedbo zagonskega preskusa smo opravili tudi vmesne kontrole, s čimer smo preverili izdelavo in delovanje vseh naprav.

 
 
 

Oglejte si tudi arhiv naših referenc ter naše večje projekte.

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 

Aktualno

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.