Jezik:

Projektiranje, prodaja, izvedba in vzdrževanje vodovodnih, kanalizacijskih in merilno – regulacijskih sistemov s 24-urno tehnično podporo.

 
 
 
 
 
 

Kaj je trdota vode?

Trdota vode je naravna lastnost pitne vode, ki jo povzročajo raztopljene mineralne snovi. Vodi dajejo okus predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat, ki jih voda raztaplja na poti do vodnih zajetij.

Kalcijev karbonat CaCO3 je v vodi slabo topen in se v obliki usedline izloči iz vode, MgCO3 pa je topljiv in počasi hidrolizira. V odvisnosti od koncentracije teh soli so vode bolj ali manj trde.

Trdota vode se lahko nekoliko spreminja, vendar uporabniki tega ne zaznamo. Znak, da je voda trda, prepoznamo po tem, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, zato je poraba mila, gelov za tuširanje, šamponov in detergentov večja. Trda voda povzroča tudi, da pri kuhanju ostane na stenah ali na dnu posode bela obroba. Temu pravimo tudi vodni kamen, ki se pojavi zaradi izločenega apnenca. Obloge apnenca povzročajo nalaganje vodnega kamna v ceveh, armaturah, wc školjkah, umivalnikih, električnih grelnikih, saj se stroški za ogrevanje vode povečujejo, pa tudi življenjska doba grelnikov je krajša.

Enota, ki se najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (1°dH = 10 mg kalcijevega oksida na liter).

Lestvica trdote vode:

  • do 7 °dH: mehka voda
  • od 7 do 15 °dH: srednje trda voda
  • od 15 do 21 °dH: trda voda
  • nad 21 °dH: zelo trda voda

Preverite, zakaj je trda voda problematična.

 
 
 
Če vas zanima več, nas kontaktirajte na tel. 01 759 08 00 ali preko spletnega obrazca.
 
 
 

Iskalnik

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.