T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
Projektiranje, prodaja, izvedba in vzdrževanje vodovodnih, kanalizacijskih in merilno – regulacijskih sistemov s 24-urno tehnično podporo.
Trdota vode je naravna lastnost pitne vode, ki jo povzročajo raztopljene mineralne snovi. Vodi dajejo okus predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat, ki jih voda raztaplja na poti do vodnih zajetij.
Kalcijev karbonat CaCO3 je v vodi slabo topen in se v obliki usedline izloči iz vode, MgCO3 pa je topljiv in počasi hidrolizira. V odvisnosti od koncentracije teh soli so vode bolj ali manj trde.
Trdota vode se lahko nekoliko spreminja, vendar uporabniki tega ne zaznamo. Znak, da je voda trda, prepoznamo po tem, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, zato je poraba mila, gelov za tuširanje, šamponov in detergentov večja. Trda voda povzroča tudi, da pri kuhanju ostane na stenah ali na dnu posode bela obroba. Temu pravimo tudi vodni kamen, ki se pojavi zaradi izločenega apnenca. Obloge apnenca povzročajo nalaganje vodnega kamna v ceveh, armaturah, wc školjkah, umivalnikih, električnih grelnikih, saj se stroški za ogrevanje vode povečujejo, pa tudi življenjska doba grelnikov je krajša.
Enota, ki se najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (1°dH = 10 mg kalcijevega oksida na liter).
Lestvica trdote vode:
Preverite, zakaj je trda voda problematična.
CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec
T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si