Jezik:

Kako pomembna je brezhibna infrastruktura se zavemo šele, ko gre kaj narobe.

 
 
 
 
 
 

Notranja zaščita duktilnih cevi

Namen notranje obloge (zaščite) pri ceveh iz nodularne litine je, da:

  • zagotovi dobre hidravlične lastnosti cevi in jih vzdržuje skozi dolgo dobo uporabe,
  • preprečuje kakršnakoli tveganja interne poškodbe cevi s transportirano vodo,
  • ohranja kvaliteto vode.
PAM ponuja celotno paleto internih zaščit za vse tipe transportirane vode. Zaščite in notranje obloge PAM cevi in fazonskih kosov lahko razdelimo v 3 kategorije, glede na agresivnost vode:

1. Standardna obloga s centrifugalno nanešeno cementno malto, ki vsebuje od 60 do 70% žlindre. Cementna obloga je odporna proti sulfatom, v nasprotju s portland cementom, ki hitreje kemijsko reagira z vodo. Centrifugalni nanos zagotavlja dobro oprijemljivost s podlago, visoko trdoto in gladko površino. Gladka površina daje cevem zelo dobre hidravlične lastnosti, ki se zaradi kvalitete obloge s časom ne slabša. Nizek faktor hrapavosti k = 0,1 mm (po Colebrook-u) in dejansko večji svetli premer od nominalnega dajeta zelo dobre hidravlične karakteristike in nizke izgube v omrežju. Cementna obloga dodatno zagotavlja kemijsko zaščito (aktivno) preko fenomena pasivacije. Ko se cevovod napolni, cementa malta postopoma absorbira vodo, ki postane obogatena z alkalnimi snovmi; s tem je ne-korozivna, ko dosežene bližino kovinske stene cevi. Temperaturni koeficient linearnega raztezka cementne malte je pribl. 12 x 10-6m/m/°C, kar je skoraj identična vrednost kot pri duktilni litini (11 x 10-6 m/m/°C), s čimer je eliminirana možnost nastajanja razpok zaradi diferencialne terminćne ekspanzije.
 
Standardi:
EN 545: Cevi, fazonski kosi, pribor in spoji iz nodularne litine za vodovodne sisteme
Zahteve in metode preiskušanja
ISO 4179: Centrifugalno nanešena obloga iz cementne malte. Splošne zahteve.

2. Dodatna zaščita za aplikacije, kjer voda deluje agresivno na standardno, cementno zaščito (mehka ali kisla voda, voda z višjo vsebnostjo abrazivnih delcev).
 
3. Specialna zaščita prilagojena zelo posebnim razmeram in korozivnosti vode (industrijske odplake). Primer takšne zaščite pri ceveh PAM je dvokomponentna poliuretanska obloga brez vsebnosti topil.

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
IOC Zapolje I/10
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 08 00
F: +386 1 759 08 01
E: info@cmc-group.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.